![Marakuja żółta i fioletowa](/media/lib/28/1211195292_972720-137c02708628b00157d71c78ea4edbe7.jpeg)
Marakuja ratunkiem dla astmatyków?
19 maja 2008, 11:03Składniki skórki owoców męczennicy jadalnej/marakui passiflory (Passiflora edulis) mogą przynieść ulgę 400 mln osób, które na całym świecie chorują na astmę.
![Wasabi ścierane na metalowej tarce oroshigane© Chris 73licencja: GNU FDL](/media/lib/25/1205927534_932201-391076cf5689709e730a75f7e18584f2.jpeg)
Alarm przeciwpożarowy z wasabi
19 marca 2008, 11:48Każdy, kto kiedykolowiek skosztował wasabi (chrzanu japońskiego Wasabia japonica), wie, jaką ma moc. Niewtajemniczonych informujemy, że naprawdę wielką... To dlatego japońscy naukowcy, którzy pracują nad alarmem przeciwpożarowym dla osób głuchych i niedosłyszących, zdecydowali się wykorzystać właśnie jego zapach.
![Gingko biloba© Andreas](/media/lib/24/1204619452_927263-9606cb31cb3c01c80992a1b7ae675c0e.jpeg)
Miłorząb japoński: co za dużo, to niezdrowo
4 marca 2008, 08:25Dobrze znamy stare przysłowie mówiące, że "co za dużo, to niezdrowo". Najnowsze badania dowodzą, że prawda ta sprawdza się także w odniesieniu do przyjmowania miłorzębu japońskiego (Ginkgo biloba). Okazuje się bowiem, że zioło to, przyjmowane przez miliony ludzi na całym świecie m.in. w nadziei poprawienia ich zdolności umysłowych oraz jako afrodyzjak, może również szkodzić, gdy jest przyjmowane nierozważnie.
![](/media/lib/23/1203323398_625780-2584d14f659fd13e703cb95dcdcc45a0.jpeg)
Zrozumieć zapach mężczyzny
18 lutego 2008, 08:21Androstadienon jest jednym z wielu męskich hormonów płciowych. Jego obecność wykryto w pocie, krwi oraz nasieniu. Choć jego rola z punkt widzenia męskiej fizjologii jest znikoma, dokonano ciekawego odkrycia związanego z tą substancją. Stwierdzono bowiem, że zaledwie jeden gen decyduje o tym, czy odczuwamy zapach andostadienonu jako przyjemny, czy odpychający. Inne osoby mogą nie poczuć tego zapachu w ogóle.
![John Grimshaw (L) i Andy Peg przy czekoladowym samochodzie. W tle słynny meczet w Timbuktu© www.biotruck.co.uk](/media/lib/20/1199290566_084298-f6d56467922ded47c6f826e5ebb8bf89.jpeg)
Czekoladowy napęd
2 stycznia 2008, 16:11Czekolada to dla wielu zgubny przysmak, niedługo jednak może okazać się, iż jest pożywna nie tylko w przypadku ludzi, lecz również dla naszych samochodów.
![](/media/lib/18/1195133648_285934-5ad4b094389d2b9b494966f3fe1c15a5.jpeg)
Guma z magnolią na nieświeży oddech
15 listopada 2007, 13:27Dodanie dosłownie szczypty kory magnolii do miętusów lub gumy do żucia eliminuje większość mikroorganizmów odpowiadających za nieświeży oddech. W większości przypadków pojawia się on w sytuacji, gdy bakterie rozkładają w ustach białka, w wyniku czego tworzą się związki zawierające siarkę.
![Kwitnący brokuł© Rasbaklicencja: GNU FDL](/media/lib/16/1193152641_893202-9c84e98b54a657eeeaa8356132fb2bd2.jpeg)
Kiełki brokułów zamiast filtra UV
23 października 2007, 15:11Naukowcy z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa wykazali, że można zabezpieczać skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV, nakładając na nią preparat z wyciągiem z... kiełków brokułów.
![Kwiat koniczyny](/media/lib/15/1190813668_924115-9d9c302b12929de2b4e2cd4014c50251.jpeg)
Roślinny Internet
26 września 2007, 13:33Może poprzez kontrast z poruszającymi się zwierzętami, rośliny wydają się bardzo biernymi organizmami. Tak jednak nie jest. Josef Stuefer z Radboud University Nijmegen natrafił właśnie na ślad układu, za pośrednictwem którego poszczególne okazy się ze sobą porozumiewają i ostrzegają przed nadchodzącym niebezpieczeństwem.
![© Fir0002licencja: GNU FDL](/media/lib/15/1190368858_489311-cdaa9ade155302a02ff4069492823bd6.jpeg)
Cebula poprawia pamięć
21 września 2007, 09:59Cebula jest tak pospolitym składnikiem wielu dań, że przestaliśmy zwracać na nią uwagę. Tymczasem naukowcy z Hokkaido Tokai University w Japonii odkryli, że u osób, które cierpią na związaną najczęściej z wiekiem utratę pamięci, jedzenie lekko podgotowanej cebuli poprawia zdolność przypominania sobie różnych faktów.
![](/media/lib/13/1187260927_844417-340f403fa9bcade9e519d1475399a1f5.jpeg)
Młode wino nie dla alergika
16 sierpnia 2007, 10:36Grupa hiszpańskich lekarzy twierdzi, że jad osy znajdujący się w winie lub soku winogronowym może u niektórych ludzi powodować silne reakcje alergiczne. Podejrzewają oni, że jad dostaje się do napojów, kiedy jakich zabłąkany owad zostanie zmiażdżony razem z owocami na pierwszych etapach produkcji.